Lorentzhuis Velp

Project: Lorentzhuis Velp
Opdrachtgever: Innoforte
Locatie: Nederland
Status: juni 2014
Oppervlakte: 9000 m2
Rol ASWA: ontwerp en projectbegeleiding

Het Lorentzhuis is sinds 1968 in gebruik als zorgcentrum van Innoforte en heeft een omvang van ca. 9.000 m2 bvo. Zowel technisch als functioneel voldoet het gebouw niet meer aan de huidige eisen. Daarnaast ligt er een aanschrijving van de gemeente, het Lorentzhuis moet uiterlijk eind 2013 voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid.
ASWA heeft een plan mogen maken voor bovenstaande eisen/wensen, het bijbehorende concept voor kleinschalig wonen, het ontwikkelen van een Huis van de Buurt, het vergroten van de kamers en het moderniseren van de natte cellen.
ASWA Architecten heeft in 2014 deze grootschalige renovatie (incl. nieuwbouw) van het Lorentzhuis i.s.m. Innoforte en Anneke van der Plaats mogen realiseren.

Op 11 oktober 2017 werd de Anneke van er Plaats-Award uitgereikt aan het Lorentzhuis | Innoforte.
Uit het juryrapport:
“Met ‘omgeving’ doelt Anneke van der Plaats op zowel de fysieke ruimte als op alle activiteiten en op de interactie tussen mensen. Wie bij het Lorentzhuis op de afdelingen komt ziet meteen dat hier omgevingszorg zeker in de fysieke ruimte wordt toegepast. Renate Pelkman en haar collega’s zorgen er ook voor dat de activiteiten waarin de bewoners betrokken worden maximaal aansluiten op hun behoeftes en beleving. En in de omgang met de mensen met dementie is ook omgevingszorg de visie. Wat in de praktijk van het Lorentzhuis opvalt is dat de visie van Anneke van der Plaats op alle drie de aspecten van de omgeving wordt toegepast en dat ze volledig met elkaar zijn geïntegreerd. En zo wordt omgevingszorg in zijn geheel in de dagelijkse praktijk gebracht en levert ze een waardevolle bijdrage aan het geluk van de mensen met dementie.”

Mooi ook om dit project oktober 2017 terug te zien op NOS Nieuwsuur. Nog steeds blijkt het Lorentzhuis in Velp een voorbeeld te zijn van goede zorg voor mensen met zware dementie. Trots op deze grootschalige renovatie en nieuwbouw.
NOS

Een samenvatting vind u hier:  LORENTZHUIS.